home Blog Curiozităţi despre creier

Curiozităţi despre creier

Un creier tipic constituie doar 2% din greutatea totală a corpului nostru, dar foloseşte 20% din consumul total de energie şi oxigen.

Deşi, creierul unui elefant este fizic mai mare decât cel al omului, el constituie doar 0.15% din greutatea totală a corpului său, semnificând că oamenii au cel mai mare creier comparativ cu dimensiunea corpului.

Creierul vostru este 73% constituit din apă. E suficientă o deshidratare  de doar 2% pentru ca el să vă afecteze atenţia, memoria şi alte abilităţi cognitive

Celule creierului nu sunt identice. Sunt tocmai 10 000 de tipuri specifici de neuroni în creier.

. Doar 5 minute fără oxigen pot aduce un prejudiciu nerecuperabil creierului.

 Aşa cum poate atesta orice părinte, creierul unui adolescent nu este pe deplin format. El nu va fi pe deplin format până la vârsta de aproximativ de 25 de ani, atunci când creierul uman ajunge la maturitate deplină.

 Informaţiile creierului se deplasează în orice direcţie cu viteze care pot oscila de la una mică de 1.6 km/h, până la una impresionantă de 431.3 km/h.  Mai rapid decât maşinile de cursă Formula 1, care ating o viteză maximă de 386 km/h.

Creierul vostru generează aproximativ 12-25 de waţi de energie electrică. Acesta este suficient pentru alimentarea unui LED de putere mică.

Se crede că, în medie creierul generează aproximativ 50 000 de gânduri pe zi. Este îngrijorător faptul că, la majoritatea oamenilor 70% din aceste gânduri sunt negative.

Mai mult de 100 000 de reacţii chimice au loc la fiecare secundă în creier.

Materia cenuşie a creierului este compusă din neuroni, care adună şi transmit semnalele, iar materia albă este formată din dendrite şi axoni, o reţea prin prin intermediul căreia neuronii transmit semnalele lor.